Karjalan historia ja evakkojen tarinat elävät Heinolassa
Käkisalmi-museo esittelee Karjalan historiaa ja tarinoita aikojen alusta vuoteen 1939-44 asti. Pysyvä näyttely kertoo Käkisalmen ja Karjalan historian merkittävistä vaiheista, ja erityinen osio on omistettu Heinolan seudulle muuttaneiden karjalaisten elämänvaiheille. Museon esillepano hyödyntää perinteistä esineistöä ja modernia esitysteknologiaa tarjoten sekä tietoa että elämyksiä.
Valtaosa esineistöstä on ollut esillä Käkisalmessa olleessa museossa 1930-luvulla, näin tukee museon perusajatusta. Valokuvilla, plansseilla ja digiviestinnällä on museossa merkittävä rooli, mutta myös aitoja esineitä esittämällä voidaan tarjota konkreettinen ajankuva museovieraille. Näyttelyssä kuvataan myös Karjalan kannaksen ja Vuoksen syntyä aikojen alusta lähtien
Museossa nähdään myös harvinaisuuksia, kuten Käkisalmen Ampialan kartanosta 1800-luvulta koottu näkymä Ampialan kartanon saliin. Museolla on säveltäjä Erkki Melartinin käyttämä piano, jolla säveltäjä viihdytti kartanon kesävieraita.
Museon yhteydessä toimii Kahvila Käki – kunnianosoitus karjalaiselle vieraan- varaisuudelle ja keskustelukulttuurille. Siellä voi nauttia perinteisiä karjalaisia herkkuja kodikkaassa ilmapiirissä. Käkipuoti on Käkisalmi-säätiön verkkokaupan toimipiste, josta voi hankkia laadukkaita tuotteita muistoksi ja lahjaksi.
Lukuhuone ja neuvottelutila Käenpesä tarjoaa tilan myös pienimuotoisille juhlille. Tilojen muunneltavuuden ansiosta museossa on lisäksi mahdollisuus järjestää monenlaisia yleisötapahtumia 60 henkilölle.
Käkisalmi-museon sijoituspaikaksi on valittu Heinola, koska Heinola on ollut käkisalmenlaisten evakoiden sijoituspaikka toisen maailmansodan jälkeen. Heinolan kaupungin väkiluku kaksinkertaistui 1940-luvulla karjalaisten tullessa paikkakunnalla. Museo sijaitsee Heinolan kulttuurikorttelissa, jossa on myös Heinolan kaupunginmuseo.
Käkisalmi – omenakukkien kaupunki
Perusnäyttely: Missä juuresi ovat, Käkisalmi 1294 -1939, Karjalan kannaksen ja Vuoksen synty, Käkisalmi idän ja lännen välissä, Käkisalmen talonpoikaiskulttuuria, Käkisalmen hengellinen elämä, karjalaisia Tiennäyttäjiä Heinolan seudulla.