Käkisalmen seurahuoneen kuparipannun matka Heinolaan
– Isäni Oskari Partanen toimi peltiseppänä ja hän piti peltisepän liikettä Käkisalmessa osoitteessa Kasarminkatu 12. Hänen toimenkuvaansa kuului myös kupariastioiden, pääasiassa kuparipannujen tinaus. Hänen asiakkaana oli myös Käkisalmen Seurahuone, jolla oli käytössä kupariastioita. Yleensä yhtä pannua ei ruvettu tinaamaan, vaan odotettiin että tinattavia pannuja tulisi noin tusina, kertoo Leo Partanen.
Käkisalmessa pannusarja tuli tinatuksi juuri, kun tinurille tuli käsky rintamalle ja asiakkaat komennettiin evakkoon, mukaan lukien myös Leon äiti Alviini, tämän tarinan kertoja sekä hänen sisarensa.
– Oskarin käskyjen mukaan Mamma hautasi tavaroita puutarhaan maan uumeniin niin paljon kuin pystyi. Haudatuiksi tulivat myös tinatut kuparipannut. Seurahuoneen kahvipannu oli suurikokoinen, siitä kahvi jaettiin annoskannuihin tarjoilijoille vietäväksi asiakkaille, kertoi Leo Partanen lahjoittaessaan kuparipannua Käkisalmi-säätiölle.
Partaset palasivat Jatkosodan aikana kotikonnuilleen ja pannut kaivettiin mullista. Kun lopullinen lähtö koitti, niin Seurahuoneen kahvipannu tuli evakkokyydillä Heinolaan.
Oskari Partasen peltisepänliike jatkoi toimintaansa Heinolassa ensin Laaksotiellä ja myöhemmin osoitteessa Lampikatu 21 ja kupari pannuodotti noutajaansa. Lopulta se päätyi Käkisalmi-museoon. Kiitos siitä.
0 Comments