Aisti ja maista pula-aika kesällä 2025

Aisti ja maista pula-aika Käkisalmi-museolla kesällä 2025
Käkisalmi-museon kesän 2025 teemanäyttely Arki kortilla – aisti ja maista pula-aika vie vierailijat aikamatkalle suomalaisen arjen ytimiin niukkuuden ja luovuuden aikakausina. Näyttely on avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun.
Suomalaiset keittiöt koetuksella – pula-ajat kautta aikojen
Suomalainen ruokakulttuuri on rakentunut paitsi luonnonantimien, myös selviytymisen varaan. Näyttelyssä tarkastellaan useita historian ajanjaksoja, jolloin ravinnon saanti ei ollut itsestäänselvyys. Synkin jakso osui 1860-luvun lopulle: vuosien 1866–1868 katovuodet johtivat ankaraan nälänhätään, jonka seurauksena menehtyi noin 150 000 suomalaista – yli 8 % väestöstä.
Myös 1900-luvun alkuun sisältyi useita vaikeita aikoja: ensimmäinen maailmansota ja vuoden 1918 sisällissota aiheuttivat ruokapulaa, kun kauppayhteydet katkesivat ja elintarvikkeiden tuotanto häiriintyi. Ruokaa säännösteltiin, ja mustan pörssin kauppa yleistyi.
Säännöstelyn vuodet: 1939–1954
Varsinaisen säännöstelyn aikakausi alkoi talvisodan sytyttyä vuonna 1939 ja kesti poikkeuksellisen pitkään – aina vuoteen 1954 asti. Toisen maailmansodan aikana ja vielä sen jälkeenkin monet elintarvikkeet – vilja, rasvat, liha, sokeri, maitotuotteet olivat ”kortilla”.
Ruokaa jaettiin kansanhuoltoministeriön ohjeiden mukaan ja yksityiskohtaisesti säänneltyä elämää rytmittivät ruokakortit, jonot ja neuvontaoppaat.
Säännöstelyllä turvattiin kansan ravinnonsaanti, mutta arki vaati jatkuvaa sopeutumista. Kotikeittiöt muuntuivat luovuuden ja selviytymisen näyttämöiksi, joissa tavalliset raaka-aineet saivat uusia käyttötapoja: kahvia korvattiin paahdetulla viljalla, sokerin sijaan makeutettiin mm. sikurilla, ja lihan puuttuessa suosittiin juureksia ja vihanneksia.
Sotien päättymisen jälkeen yleinen puute vaikutti vielä kaikkeen tekemiseen, sillä raaka-aineista oli pulaa niin rakentamisessa, teollisuudessa kuin myös kulutustavaroista perheiden arjessa.
Säännöstelyn päättyessä vuonna 1954 suomalainen yhteiskunta oli kokenut mittavan muutoksen – pula-ajasta jäi perinnöksi taito tulla toimeen vähällä ja arvostus kotitalouden kekseliäisyyttä kohtaan.
Makumatka menneeseen
Käkisalmi-museon kesänäyttelyn erikoisuutena on mm. pula-ajan ruokamenu, joka tarjoaa museovieraille maistiaisia pula-aikakaudelta. Museovieraat voivat maistaa esimerkiksi nokkos- ja ohraleipiä, kaurakakkua, nokkosmuhennosta tai puolukka-porkkanakiisseliä.
Näyttelyssä on esillä myös pula-aikakauteen liittyvää esineistöä ja ohjeita, joilla opastettiin kansalaisia ruoanlaitossa rajallisilla aineksilla.
Museokahvila Käessä on tarjolla pula-aikaan sopivaa purtavaa ja kahvin korvikkeita ja ”leivonnaisherkkua”, jossa ei käytetä vehnää tai sokeria.
Historiallista kontekstia ja nykypäivän näkökulmaa
Näyttely ei ainoastaan esitä historiaa – se kutsuu pohtimaan, mitä voimme oppia menneisyydestä. Kun puhutaan ruokaturvasta, huoltovarmuudesta ja kestävistä elintavoista, pula-ajan opit ovat jälleen ajankohtaisia. Arki kortilla muistuttaa, että sitkeys, kekseliäisyys ja yhteisöllisyys ovat selviytymisen perusta – ennen ja nyt.
Arki kortilla – selviytymisen taidot kotikeittiöissä
Näyttely avoinna Käkisalmi-museossa 1.6.–31.8.2025