Käkisalmi-museon kesänäyttelyn reseptit vievät aikamatkalle pula-ajan ja perinteisen karjalaisen ruoan äärelle. Näissä ohjeissa yksinkertaiset raaka-aineet taipuvat ravitseviksi arkiherkuiksi, jotka kertovat selviytymisestä, kekseliäisyydestä ja vahvasta ruokaperinteestä. Näyttely avautui yleisölle 1.6. ja on esillä 31.8.2025 saakka.
Säännöstelyn ja niukkuuden keskellä suomalaiset perheet osoittivat uskomatonta kekseliäisyyttä ruokahuollossa. Näyttely esittelee, kuinka korvaavia raaka-aineita käytettiin arjessa: kahvi tehtiin paahdetusta sikurista, viljasta tai perunankuorista, voin sijaan käytettiin esimerkiksi suolalla ja maidolla maustettua perunatärkkelystä, ja lihan puutteessa ruuat valmistettiin juureksista, herneistä tai soijasta. Pula-ajan reseptit opastavat yhä säästäväiseen ja luovaan ruuanlaittoon.
Näyttelyn taustalla toimii kesällä museon evakkokeittiö, joka tuo historian eläväksi maistamisen kautta. Näyttelyvieraille valmistetaan autenttisia makupaloja aikakauden ohjeiden pohjalta. Käkisalmi-museossa maistellaan muun muassa nokkosperunamuhennosta, puolukka-porkkanakiisseliä, ohraleipäsiä ja pula-ajan kaurakakkua.

Heinolan karjalaseuran evakkokeittiön naiset Liisa Vehkasalo (vas.), Marketta Ylönen, Raija Tiira ja Aino Surakka kesänäyttelyssä maistelemassa pula-aikaa, kuvasta puuttuu Kaisa Kaikkonen.
Nokkonen, ohra, puolukka ja porkkana nousevat arvoonsa, kun pöytään katetaan kiisseleitä, leipiä, muhennoksia ja makeaa kaurakakkua. Pula-aikana korvaavia raaka-aineita käytettiin luovasti, kun sokeri, vehnä ja rasva olivat vähissä tai kokonaan loppu.
Sokerin korvikkeet: Makeutta saatiin luonnonmarjoista, kuten puolukasta ja mustikasta sekä pieninä annoksina sokerijuurikkaasta valmistetusta soke- rista. Käytettiin myös sakkariinia, joka oli keinotekoinen makeutusaine.
Vehnän korvikkeet: Vehnäjauhojen tilalla leivonnassa käytettiin ohra- ja ruisjauhoja sekä kaurasuurimoita.
Näillä saatiin aikaan täyttäviä, vaikkakin karkeampia, leivonnaisia ja puuroja.
Rasvan korvikkeet: Voin ja öljyn sijaan käytettiin keitettyjä perunoita, mannapuuroa tai maitokiisseleitä, joita vatkattiin rasvan joukkoon. Esimerkiksi sotavoi valmistettiin sakeasta maitopuurosta, joka notkistettiin voilla ja kananmunalla. Myös läskiä tai suolalihaa käytettiin ruoanlaitossa rasvan lähteenä.
Porkkana-puolukkakiisseli
1 l puolukkamehua
4 rkl perunajauhoja
5 kpl hienoksi raastettua porkkanaa
Laimenna mehua vedellä. Ota mehusta 2 dl erikseen ja sekoita siihen peruna- jauhot. Kuumenna loppu mehu (8 dl) ja mausta ripauksella suolaa. Lisää porkkan- araaste mehuun.
Kuumenna se uudelleen kuplivaksi, mutta älä keitä. Nosta kattila levyltä ja suurusta kiisseli perunajauho- mehulla tasaisena nauhana.
Nosta kattila levylle ja anna kuplia, ei sekoitusta.
Nokkosmuhennos
0,25 l kasvis- tai lihalientä
4 rkl jauhoja
200 g huuhdottuja nokkosen lehtiä
1 rkl rasvaa
Lisäksi suolaa, sokeria ja valkopippuria
Nokkoset keitetään pehmeiksi kasvis- tai lihaliemessä, siivilöidään eroon liemes- tä ja hienonnetaan jauhamalla tai hakkaamalla. Liemi ja jauhot pannaan kasariin ja seosta vispilöidään tulella, kunnes se sakenee ja on kiehunut n. 5 min. Näin saatuun sakeaan puuroon lisätään hienonnettu nokkonen. Maustetaan suolalla, sokerilla tai sakariinilla ja valkopippurilla. Myös muskottia voi käyttää. Jos on, lisätään lopuksi vähän rasvaa. Nokkoset voidaan myös jauhaa raakoina ja lisätä vasta valmiiseen muhennokseen, josta on tehtävä sakeaa.
Peruna-nokkosmuhennos
½–¾ kg nokkosenlehtiä
1 kg perunoita
1 rkl rasvaa
1 sipuli ruskistetaan
4 rkl ohrahiutaleita tai rikottuja ohrasuurimoita
½ l kuorittua maitoa suolaa
Nokkosenlehdet kiehautetaan ja haka- taan karkeiksi. Perunat kuoritaan ja lei- kataan viipaleiksi. Sipuli ruskistetaan rasvassa. Voideltuun vuokaan pannaan kerroksittain perunaviipaleet, hakattuja lehviä ja ruskistettu sipuli, päällimmäisek- si perunaviipaleet. Hiutaleet ripotellaan lehtikerroksen päälle. Lopuksi kaadetaan maito vuokaan. Paistetaan 45–60 min.
Pula-ajan kaurakakku
2–3 rkl voita
2 rkl marmeladia (tai mansikkahilloa)
2 rkl sokeria
1 ½ kkp kaurasuurimoita
½ –1 kkp vehnäjauhoja
½ tl soodaa
Voitele valurautapannu ja korppujauho- ta. Voi hierotaan marmeladin ja sokerin kanssa vaahdoksi. Kuivat aineet sekoite- taan keskenään ja lisätään voivaahtoon. Seos kaadetaan jauhotettuun pannuun. Paistetaan hyvässä lämmössä n. 20 min. Jäähtynyt kakku kumotaan ja päälle siro- tellaan tomusokeria. Lähde: Karjalan pe- rinneruoat.
Ohrakakkara
2 dl kylmää vettä
4–4 ½ dl ohrajauhoja
1 tl suolaa
Sekoita ainekset nopeasti taikinaksi. Ja taputtele jauhoisin käsin. Kauli välittömäs- ti 2–3 cm paksuiseksi kakkuraksi. Annok- sesta tulee 6 pyöreää kakkaraa. Pistele ja paista leivinuunissa 250–300°C n. 15 min. Taikina saa olla kylmää ja uuni mahdollisimman kuuma, äkillinen ero muodostaa vesihöyryn mikä kohottaa kakkaran ja tekee siitä murean.
Ohraleipä
5 dl maitoa
1 paketti hiivaa
2 tl suolaa
6 dl ohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva ja suola. Lisää oh- rajauhot voimakkaasti sekoittaen kohta 40 min. Alusta sitten vehnäjauhot taiki- naan. Vaivaa taikina ja leivo siitä 2–3 leipää. Käytä leipoessasi jauhoja, sillä tai- kina on melko löysää. Kohota pellillä
20 min. Pistele leivät haarukalla.
Ohrasuurimo-uunipuuro
2 kuppia ohrasuurimoita
1 ½ l vedensekaista maitoa tai vettä
½ rkl suolaa
Huuhdotut suurimot sekoitetaan liemen ja suolan kanssa kiviruukkuun ja pannaan uuniin paistumaan. Kun suurimot ovat tur- vonneet, hämmennetään puuroa, etteivät suurimot painu pohjaan.
Kaurakiisseli
1 ½ l vettä
½ kg höyryttömättömiä
kaurahiutaleita
2 ½ dl kurria (rasvatonta piimää) Maun mukaan suolaa
Vatkaa kaurahiutaleet, vesi ja piimä kes- kenään kattilassa. Anna hapantua yön yli jääkaapissa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä koko ajan hämmentäen, kunnes seos saostuu. Mausta suolalla.
Sotavoi
25–50 g voita
½ kuppia vehnäjauhoja
¼ l maitoa
1 muna
suolaa
Maidosta ja vehnäjauhoista keitetään sakea puuro, johon lisätään raaka muna hyvin vatkaten. Seos maustetaan suolalla. Jäähtynyt puuro lisätään vähitellen vatkattuun voihin.
Porkkana-pannukakku
1 l maitoa tai vettä 3 kuppia ohrajauhoja
3 kuppia porkkanaraastetta
1 rkl rasvaa
1 rkl suolaa
(1 rkl sokeria)
Maito kiehautetaan, siihen vispilöidään jauhot, annetaan kiehua vähän aikaa ja jäähdytetään. Raastettu, raaka porkkana ja mausteet lisätään seokseen. Seos kaadetaan voidellulle pannulle ja paistetaan.
Nokkosleipä
300 g nokkosia
1 l vettä
1,5 rkl kuminoita
Lisäksi ruisjauhoja
Nokkoset keitetään pehmeiksi. Keitinvesi käytetään taikinan liemeksi. Keitetyt nok- koset hienonnetaan joko myllyssä tai hakkurissa ja lisätään liemeen.
Mausteet ja hiiva pannaan joukkoon ja taikina alustetaan tavallisen vahvuiseksi, leivotaan pyöreiksi, litteiksi leiviksi, jotka kohottuaan paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.